Beslenme Alışkanlıkları ve Diş Sağlığı
Vücudumuz kompleks bir yapıya sahiptir. Tercih ettiğimiz besinler, ne sıklıkla hangi tür besinleri tükettiğimiz genel vücut sağlığımızı, ağız, diş ve diş eti sağlığımızı etkileyebilmektedir. Eğer tatlandırıcı ve şeker oranı yüksek içecekleri çok fazla tüketiyorsanız, gün içerisinde tükettiğiniz atıştırmalıklar doğal besinlerden oluşmuyorsa diş sağlığınızı ve diş yapınızı risk altına alıyorsunuz demektir.
Diş çürümesi tek başına çok yaygın olarak görülen bir çocukluk hastalığı olarak bilinmektedir, iyi olan taraf ise geçici ve tedavi edilebilir bir süreç olmasıdır. Diş çürükleri, diş minesi üzerinde oluşan plaklar sonucu oluşmaktadır. Diş minesi üzerinde oluşan plaklar tüketilen asitli ve şekerli besinlerden ortaya çıkmaktadır. Şeker ihtiva eden her besin, eğer diş bakımı sağlanmaz ve devamlı tüketimi sağlanırsa diş çürümelerine sebep olur. Özellikle hazır gıdaları tüketmeden önce ambalaj üzerinde yer alan besin değerlerini inceleyerek şeker oranı en düşük olanı tercih etmeniz önemlidir. Kullanılan şeker miktarının azaltılması genel vücut sağlığınız ve kilonuz için de olumlu bir adım olacaktır. Eksik beslenme ve ihtiyaç harici beslenme diş eti dokularının zayıflamasına ve kolay enfeksiyon kapmasına neden olur. Bu sebeple tek yönlü beslenme yerine diyetisyenlerin ve uzmanların tavsiye ettiği gibi tüm besinlerden belli oranda tüketilmelidir. Tabii ki vücudun şekere de ihtiyacı vardır, günlük şeker ihtiyacını meyvelerden karşılamak daha sağlıklı olacaktır. Ağız ve diş sağlığı için de faydalı olan meyve tüketimi gün içerisinde olmalıdır. Yatmadan önce tüketilen meyve, diş ve diş etinde asit erozyonuna neden olarak çürüklere sebep olur.
Günlük öğünlerde besin alımının akıllıca yapılması diş ve diş eti sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle olası diş eti rahatsızlıkları diş kayıplarına, ağız içi iltihaplanmalara ve vücut sağlığının bozulmasına kadar etki edebilmektedir. Sizin için beslenme konusunda birkaç öneri hazırladık. Şöyle ki;
Bol Su Tüketin: Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı 1,5 litre kadardır. Çoğu uzman 2-3 litre arası su tüketiminin insanın genel vücut sağlığı ve ağız sağlığı için faydalı olduğunu belirtmektedir.
Tahıl Grubu: Tahıl türü gıdalar diş plaklarına neden olmadığı gibi metabolizmanızın rahat ve hızlı çalışmasını da sağlar.
Meyve Yiyin: Doğal vitamin ve mineral kaynağı olan meyveler, vücut, cilt ve ağız sağlığı için oldukça faydalıdır.
Sebze Türleri: Diş ve diş eti sağlığı için gerekli minerallerin depolandığı sebzeleri çiğ tüketmek diş etlerinin güçlenmesini sağlar.
Beyaz ve Kırmızı Et: En önemli protein kaynaklarıdır. Her gün olmasa da haftanın belli günleri beyaz ya da kırmızı et tüketimi önemlidir.
Yağı Azaltın: Hazırlanan yemeklerde az yağ kullanmak ve en önemlisi doğal zeytinyağı kullanmak sağlığınızı korumada faydalı olacaktır.
Ankara diş sağlığı polikliniği Dentess olarak, vücut sağlığını korumanın ilk adımı ağız sağlığına dikkat etmektir diyoruz. Bu sebeple sizleri Ankara Tunalı mevkiinde bulunan kliniğimize rutin kontrolleriniz için bekliyoruz. Detaylı bilgi ve randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı gülümsemeniz kaybolmasın.