Dental İmplant
İMPLANT NEDİR?
Diş hekimliğinde implant, ağızda eksik olan dişlerin yerini alması amacıyla, özel materyallerden hazırlanarak çene kemiğine yerleştirilen, doku dostu olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış titanyum metalinden imal edilen, kök şekilli suni desteklere verilen addır. Uygun koşullar altında uygulandıkları takdirde, kemikle kaynaşarak, üzerine yerleştirilecek olan protezlerle dayanak verirler. İmplantlar, çene kemiğine basit bir operasyonla yerleştirilmektedir.
TEK DİŞ EKSİKLERİNDE KİMLERE İMPLANT UYGULANABİLİR?
Diş eksikliği olan ve uygun koşulları taşıyan herkes implant yaptırabilir. Genel sağlık durumu uygun olan ve implantın yerleştirilmesi için yeterli miktarda kemik yüksekliği bulunan, 18 yaş üzerindeki her bireye rahatlıkla uygulanabilir. İmplant uygulaması, kemik gelişimi tamamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Buna karşın, implant uygulaması için üst yaş sınırı bulunmamaktadır.Hekimler, tedavi olarak implantın uygulanmasına, koşulları değerlendirerek karar verirler. Bunun için röntgen tetkiklerine ve klinik bulgulara başvurulur. Eksik dişleri tamamlanırken diğer dişlerine dokunulmasını istemeyen hastalar, yalnızca çekilmiş dişlerinin yerine implant yerleştirerek, diğer dişlerine müdahele edilmeden tedavi edilebilir. İmplant uygulamaları tek diş eksikliklerinde, birden fazla diş eksikliklerinde ve alt ve üst çenede tam dişsiz ağızlarda kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Eksik dişin boşluğu etrafındaki dişlere dokunulmadan yalnızca bir adet implant diş yerleştirilir ve üzerine tek üye sabit porselen kron hazırlanır. İmplant üzerine yerleştirilen porselen kron içinde farklı alternatifler vardır. Zirkonyum alt yapılı bir kron Estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en çok tercih edilen uygulamalardandır. Metal destekli bir porselen kaplama yapılacaksa Nikelsiz metal, titanyum alaşımlı metal gibi farklı alternatifler vardır.
BİRDEN FAZLA DİŞ EKSİKLİKLERİ
Bu tür vakalarda diş destekli köprüler, hareketli parsiyel protez ve implant destekli köprüler uygulanabilmektedir. Hareketli protez, kemik rezorbsiyonunu hızlandırır. Ayrıca doğal dişler üzerine gelen kroşeler, dişlere aşırı yük bindirir ve onları zayıflatır. Diş destekli protezlerde ise yandaki sağlam dişlerin prepare edilmesi gereklidir. Böyle bir durumda implant destekli protezlerin üstünlüğü açıktır.
SERBEST SONLU VAKALARDA
Çekilen dişin boşluğunun arkasında diş yok ise serbest sonlu dişsizlik vakaları olarak adlandırılır. Bu tür vakalarda hareketli parsiyel protezlerde kullanılabilir ancak hareketli protez, kemik rezorbsiyonunu hızlandırır. Ayrıca doğal dişler üzerine gelen kroşeler, dişlere aşırı yük bindirir ve onları zayıflatır. Parsiyel protez kullanan birçok hasta protezlerinin rahatsız olduğundan ve düzenli takamadıklarından şikayetçidir. Buna bağlı olarak serbest sonlu vakalarda implant destekli protezler kullanmak çok daha avantajlıdır. Böyle bir durumda boşluğun büyüklüğüne bağlı olarak 2 yada daha fazla implantın üzerine porselen köprü yapılır. Her eksik diş için bir implant yapılması şart değildir.
TAM DİŞSİZLİK VAKALARINDA
Yeterli sayıda implant yapılabilirse, yapıştırılarak kullanılan sabit bir porselen köprü yapılabilir. Ancak bazen total protez ( tam damak ) kullanan hastalarda yeterli kemik miktarının olmaması yada daha ekonomik bir implant çözümü olması dolayısı ile simetrik olarak 2-4 implant yerleştirilerek hastanın kullandığı takıp çıkarılan protezin tutuculuğunu artırmak için implantlardan destek alan bir hassas bağlantılı protez ( çıtçıtlı protez ) planlaması yapılabilir. Bunun yanı sıra kmik dokunun durumuna göre daha fazla implant uygulaması yaparak tam bir dissiz ağız sabit bir protezle restore edebilecek duruma getirilebilir.
İMPLANTIN TEDAVİ SÜRECİ
İmplantlar, vücut tarafından iyi tolere edildiği ve herhangi bir toksik etkisi olmadığı bilinen titanyumdan yapılır. İmplantın yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. Operasyonlar lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Hastanın ağız içi muayenesi yapılıp gerekli radyografik tetkiklerde yapıldıktan sonra tedavi planı hazırlanır. İmplant uygulaması iki aşamada yapılır.
İlk etapta cerrahi işlem uygulanır.Bu, çene kemiği içine açılan küçük bir yuvaya, titanyumdan yapılmış vidanın yerleştirilmesi işlemidir. Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Çoğu zaman diş çekiminden bile daha basit bir operasyondur. Operasyon esnasında sırasıyla kemiği görebilmek için diş eti kesisi yapılır, çene kemiğine implantın yerleştirileceği küçük bir yuva açılır, implant bu yuvaya yerleştirilir ve implantın üstü geçici iyileşme başlığı ile kapatılıp kesi yeri eski halinde dikilir. Operasyon süresi konulacak implant sayısına göre 15 dakika ile 1 saat arasında değişir. İmplant işlemleri sonrasında akşam duyulabilecek hafif ağrı olabilir. Birçok hasta bu ağrının diş çekimi sonrasında yaşanan ağrıdan daha hafif olduğunu belirtmektedir. Bu ağrı hafif ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok vaka da buna bile gerek duyulmamaktadır.
İkinci aşama olan protez aşamasında ise, hazırlanan altyapı üzerine, planlanmış olan protez yapılır. Operasyonu takiben, implant yüzeyi ve kemik hücrelerinin bağlanabilmesi için (osseointegrasyon) yaklaşık üç ya da dört ay beklendikten sonra (kemik yapısının uygun olduğu durumlarda, bu süre beklenmeden derhal üst yapı aşamasına geçilebilmektedir )yani implantlar çene kemiğine tamamen kaynadığında ufak bir cerrahi operasyon daha yapılır. Bu operasyonda Diş Hekiminiz daimi abutmentları yapana kadar ağızda duracak olan geçici iyileşme başlıklarını implantların üzerine yerleştirir. Bu aşaadan sonra diş etlerinizin iyileşmesi beklenir. Genellikle bu süreç bir haftayı bulur. Ağız hijyeninizin iyi olması için göstereceğiniz özen iyileşme sürecini de hızlandıracaktır. Diş etlerinizin iyileşmesinin ardından protezinizin yapımına geçilecektir. Tüm bu işlemlerin ardından implant üstü protezin yapımı için protezin yapımı için laboratuara yollanmak üzere ağız içinden ölçüler alınır.bunun akabinde ortalama olarak yapılacak iki yada üç provadan sona bir ila iki hafta içerisinde yeni dişler hastanın ağzına takılır.
İmplant üzerine yapılacak protez dişler, tıbbi zorunlulukları yerine getirecek koşullar mevcut ise, sizin gereksiniminiz ve isteğiniz doğrultusunda, hem hareketli hem de sabit olarak uygulanabilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı köprü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki yada üç dişin vazifesini görebilmektedir. Size uygun protez ve implant planlaması, yapılan tetkikler ve röntgen incelemesinden sonra, hekiminiz tarafından anlatılacaktır.
İMPLANT TEDAVİSİNDE OLUŞABİLECEK RİSKLER
İmplant operasyonlarında, ağız içine uygulanan cerrahi işlemler esnasında ortaya çıkabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar, erken zamanlarda enfeksiyon ve allerjik reaksiyonlar; sonraki dönemlerde ise, ağız hijyeninin yerine getirilmemesine bağlı olarak ortaya çıkacak problemlerdir. Erken dönemde ortaya çıkan sorunlar, operasyondan sonra uyulması gereken kuralların yerine getirilmesi ile; geç dönemde ortaya çıkan sorunlar ise, ağız bakımına dikkat edilmesi ile en düşük seviyeye indirilir.
Vücudun implantı reddetmesi durumunda (araştırmalara göre gerçekleşme oranı %3,89’dur), diş implantı diş çekimine benzer bir işlemle çıkarılmaktadır. Çene kemiğinin iyileşmesini takiben ya tekrar implant uygulanır.
İMPLANTLARIN BAKIMI
Kendi doğal dişlerimizde olduğu gibi, implant kullanımı süresince de ağız hijyenimiz çok önemlidir. Yeni dişlerinize aynı kendi doğal dişlerininiz gibi bakım yapmalısınız. Bakım için normal günlük bakım tavsiyelerini uygulamanız yeterli olacaktır. Aksi takdirde, doğal dişlerinizi kaybettiğiniz gibi, implantlarınızı da kaybetme riski vardır. Hekiminizin de önereceği şekilde bir bakım yapılması gereklidir. Bunun için hekiminiz, fırçalamanın ve temizliğin nasıl yapılması gerektiği konusunda size yardımcı olacak bilgiler verecektir. Diş hekimi kontrollerinize düzenli olarak gitmeli ve ağız hijyeninize özen göstermelisiniz.