Diş Beyazlatma

Kozmetik hekimliği güzel bir gülüş için bir çok farklı seçenek sunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de beyazlatmadır Dişlerimiz söz konusu olduğunda, onların beyazlıkları, her zaman sağlığın ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir. Modern toplumlarda bireyler dişlerinin görünümünü önemserler; hatta dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları, kişide psikolojik rahatsızlıklara kadar varan sorunlara neden olabilir. Bleaching, yani dişlerin beyazlatılması işlemi son yıllarda büyük gelişme göstermiştir ve yetkili diş hekimliği organizasyonlarınca da güvenilirliği kabul edilmiş bir tedavi yöntemidir. Diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür. Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak ya da kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir yöntemdir. Diş beyazlatma, diğer restoratif metotlara kıyasla daha ucuz, pratik ve zararsızdır.

Dişlerin doğal rengi, yıllar geçtikçe dış etkenler nedeniyle koyulaşır. Dişteki renk değişikliğinin nedenleri çok farklı olabilir. Yediğimiz ve içtiğimiz birçok madde, dişler üzerinde etkiye sahiptir. Bunlar arasında öncelikli olarak kahve, sigara ve çay gelmektedir. Bunların yanında, genetik ve fizyolojik yapımıza bağlı olarak da dişlerimizde sonradan renklenmeler oluşabilir. Dişlerdeki renklenme iki çeşittir.

1- İç renklenme

Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara ya da fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi, bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

2- Dış lekelenmeler

Diş yüzeyine bazı gıdalardan ya da sigara, çay, kahve gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür.

Nedeni her ne olursa olsun, dişleriniz daha beyaz ve estetik olabilir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle, ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine, diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.

Diş hekimliğindeki gelişmelerle beraber, dişlerin beyazlığını sağlayacak bir çok madde de geliştirilmiştir. Günümüzde, geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında oldukça başarılı ajanların yardımıyla, dişlerde yüksek derecede fark edilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün olmaktadır. Temel prensip olarak, mine yapısına sinmiş renklenmeler, mine yapısına hiç zarar verilmeden alınmakta ve yapı oksijen ile kuvvetlendirilmektedir. Beyazlatmanın esası, oksidasyon ya da redüksiyondur. İki değişik beyazlatma yöntemi bulunmaktadır.
Hasta en az 4 ile 6 saat arası bu plakları yaklaşık 2 hafta süreyle istenilen beyazlığa ulaşana kadar kullanır.


1) Muayenehanede Yapılan Diş Beyazlatma (Office Bleaching) 
Ofis tipi beyazlatmalar diş hekimi kontrolünde klinikte uygulandığı için en güvenli yöntemdir. Hastanın dişeti ve yumuşak dokularını koruma amaçlı özel bir jel sürüldükten sonra dişleri beyazlatıcı içerikli bir ajan sürülür. Dişler üzerine uygulanan beyazlatma ajanının ısı, ışık ve lazer gibi çeşitli tekniklerle aktive edilmesiyle gerçekleştirilen beyazlatma yöntemidir. Lazer ile beyazlatmada, yarım saatte üst çene ve yarım saatte alt çenedeki dişler olmak üzere, tüm dişler beyazlatılabilir.

2) Ev Tipi Beyazlatma Yöntemi (Home Bleaching)
Hastanın kendisi tarafından evde uygulanan diş beyazlatma işlemidir. Basit düzeydeki renklenmelerde tercih edilir. Bu yöntemde ise hastanın alt ve üst dişlerinin ölçüleri alındıktan sonra kişiye özel yumuşak diş beyazlatma plaklarının hazırlanması için bu ölçüyü laboratuara verir. Alınan ölçüden yararlanılarak, dişlerinizin üzerine tam oturan, ince ve şeffaf bir plak hazırlanırKimyasal yoğunluğu ofis tipi beyazlatıcı jellerden biraz daha düşük yoğunluklu özel beyazlatma jelleri tüp içerisinde hastaya verilir.  . Diş beyazlatma işlemi, bu plağın içine geceleri yatmadan evvel diş beyazlatma ajanı uygulanarak gerçekleştirilir. Beyazlatma, gece uykuda gerçekleşir. Kaç gece yapılacağı, hekiminizin yapacağı muayene sonucunda ortaya çıkacaktır.

Muayenehanede ya da evde yapılacak diş beyazlatma işlemiyle dişlerin rengi 2-10 ton açılarak, tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Beyazlatma işlemi sırasında ya da sonrasında bazı kişilerde, dişlerde hafif bir hassasiyet şikayeti ortaya çıkabilir. Ancak, bu hassasiyet 1-3 gün arasında tamamen kaybolmaktadır. Önemli olan, kullanılan sistemin gerektirdiği prosedürlerin eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesidir. Beyazlatma işlemi uygun kişiler tarafından yapıldığında, zararsız ve çok etkili bir estetik uygulamadır.

ETKİ SÜRESİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Diş beyazlatmanın etki süresi, kullanılan tekniğine ve uygulanan konsantrasyona bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak, uygulamanın etkisi yıllarca sürebilmektedir ancak zamanla kısmen geri dönüş (yaklaşık % 20-40 oranında) gözlenebilir. Geri dönüş oranını azaltmak için, pekiştirme amaçlı home bleaching uygulanmalıdır (arzu edilirse tek seanslık office bleaching de uygulanabilir). Pekiştirme amaçlı beyazlatma ideal olarak 6 ayda bir yapılmalıdır (12 ayda bir de yapılabilir). Bunun için, 1-2 günlük bir evde beyazlatıcı ajan kullanımı yeterlidir.

Geri dönüşün azaltılabilmesi için, ilk 24 saat boyunca sigara, çay, kahve ve benzeri renklendiricilerden mutlaka uzak durulmalıdır. İlk bir hafta süresince bu tip renklendiricilerin hiç kullanılmaması ya da çok az kullanılması önerilir. Unutulmamalıdır ki, yaşlandıkça ve daha çok renklendirici madde kullandıkça doğal dişlerimiz de, beyazlatma uygulanmış dişlerimiz de sararacaktır. Bu tedavideki asıl amaç, daha güzel ve kendinden emin bir gülüşü sağlamaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

1-Beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir?

Sağlıklı her bireye uygulanabilir.

2- Diş beyazlatma zararlı mıdır?

Diş beyazlatma diş minesine zarar vermez. Ancak beyazlatma işlemi mutlaka tecrübeli hekimler tarafından ve kaliteli materyallerle yapılmalıdır.

3- Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?

Diş beyazlatmanın kalıcı bir yan etkisi yoktur. Çoğunlukla çok ciddi rahatsızlıklar olmamakla beraber oluşan ufak hassasiyetler bir kaç gün içinde geçecektir.

4-En çok tercih edilen beyazlatma tipi hangisidir?

En çok tercih edilen beyazlatma kombine tipi beyazlatmadır. Klinikte hekim kontrolünde istenilen beyazlık sağlandıktan sonra hastaya evinde pekiştirme veya idame ettirme amaçlı verilen plak ve jellerle en etkili sonuç sağlanır.

5-Beyazlatmanın süresi ne kadardır?

Mutlaka zaman içerisinde renkte değişim olacaktır. Hasta ağız bakımına ve hijyenine özen gösterdiği ve düzenli kontrollerine geldiği müddetçe elde edilen sonuç en az 1 ila 2 yıl arası devam eder.

6-Beyazlatma sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Geri dönüşün azaltılabilmesi için, ilk 24 saat boyunca sigara, çay, kahve ve benzeri renklendiricilerden mutlaka uzak durulmalıdır. İlk bir hafta süresince bu tip renklendiricilerin hiç kullanılmaması ya da çok az kullanılması önerilir.

Randevu
E-Mail
Whatsapp
Telefon
Randevu
E-Mail
Whatsapp
Ara
Takip Et