Ortodontii

ORTODONTİ

Çapraşık, düzensiz ve/veya fırlak dişler, çağlar boyunca bireyleri etkileyen sorunlar olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sorunları gidermeye yönelik ortodontik aygıtlara M.Ö. 1000’li yıllara kadar uzanan antik Yunan ve Etrüsk kalıntılarında rastlanmaktadır. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda çağdaş diş hekimliğinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan ortodonti bilimi, diş hekimliğinin önemli dallarından birisidir.

Ortodonti “düzgün dişler”' anlamına gelen Latince kökenli bir sözcüktür. Bir diş hekimliği uzmanlık alanı olan ortodontide, tedavi dişlerin çene kemiği içinde hareket ettirilerek düzeltilmesi yoluyla yapılır. Ortodontideki bu diş hareketi, kuvvet altındaki kemiğin şeklinin değişmesi ile meydana gelir. Bu işlem aynı zamanda, çeneler arasındaki ilişkiyi düzeltmekte de kullanılabilir. Çeşitli aygıtlar yardımıyla, alt çeneyi ileriye veya geriye almak olasıdır.

Ortodontinin Avantajı; Ortodontik tedavi görmenin en önemli avantajı, herhangi bir yabancı maddeye gerek kalmadan (diş protezi veya laminate), ağızdaki mevcut dişlerin kullanılmasıyla, kişiye estetiğin ve fonksiyonun sağlanabilmesidir.

 

ORTODONTİK AYGITLAR

- Hareketli aygıtlar: Adından da anlaşılacağı gibi, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır. Basit diş hareketlerine ek olarak, çenelerinin ilişki bozuklukları gibi komplike sorunları da tedavi edebilen basit ama etkili aygıtlardır.

-Sabit aygıtlar: Hareketli aygıtlardan farklı olarak, daha komplike diş hareketlerini gerçekleştirmek üzere dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavi boyunca ağızda kalan sabit mekaniklerdir.

- Ağız dışı aygıtlar: Alt ve üst çenenin ilişki bozukluklarını gidermenin yanında, sabit tedavilere destek amaçlı da kullanılan, ağız dışından uygulanan aygıtlardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik tedavinin süresi nedir?

Vakadan vakaya göre değişmekle beraber, ortalama bir çapraşıklığa sahip bireyin tedavisi ortalama1 - 1,5 sene içerisinde sonuçlanmaktadır.

Ortodontik tedavi esnasında yaşanan sıkıntılar nelerdir?

Ortodontik tedavi esnasında hafif ağrı, sızı, ağızda yara oluşması gibi durumlar meydana gelebilmekle birlikte, bu şikayetler birkaç gün içerisinde geçmekte, tedavi sırasında hasta açısından sorun oluşmamaktadır.

Yirmi yaş dişlerinin çapraşıklığa olan etkisi nedir?

Geç dönemde sürmekte zorlanan yirmi yaş dişleri, var olan hafif çapraşıklıkları arttırdıkları gibi, ortodontik tedavisi bitmiş olan kişilerde dişlerin diziliminde de yeniden bozulmaya yol açabilmektedirler. Bu nedenle, ortodontik tedaviden sonra birçok hastada yirmi yaş dişlerinin çekilmesi önerilmektedir.

Ortodontik muayeneye ne zaman gidilmeli?

Her bireyin 6-7 yaş gibi ilk ortodontik muayenesinin yapılmasında yarar vardır. Çünkü bu dönem, bazı iskeletsel sorunların ağırlığının ortaya çıkmaya başladığı dönemdir. Alt çene ileriliğinin giderilmesine yönelik müdahaleye, bu dönemde başlanabilir.

Ortodontik tedavinin yaşın bir önemi var mıdır?

Ortodontik tedavinin uygulanmasında yaşın bir önemi yoktur. Dişler ve diş çevre dokuları sağlıklı olduğu sürece, tedavi olmak mümkündür. Erişkin bireylerin ortodontik tedavi göremeyeceği düşüncesi yanlıştır.

Ortodontik tedavi öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Ortodontik tedavi uygulanacak bireylerde, ağzın tam anlamıyla sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle, ortodontiste gelmeden önce bütün tedavilerin (Ör: dolgu, süt dişi çekimi vs.) tamamlanmış olması gereklidir.

Ortodontik tedavi esnasında dişlerimi fırçalayabilir miyim?

Özellikle sabit tedavilerde diş fırçalamanın zor olacağı düşünülür. Ancak, ortodontistin önereceği uygun teknikle, normal bir diş fırçasıyla bile ağız hijyeni sağlamak mümkündür.

 

  

  

 

 

 

 

Randevu
E-Mail
Whatsapp
Telefon
Randevu
E-Mail
Whatsapp
Ara
Takip Et