Sabit Protezler

SABİT PROTEZLER

Sabit protezler çeneye kron-köprü gibi yapıştırılarak uygulanan protez çeşididir . Protezlerin yapımında diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırılarak diş kesimi  (dişin küçültülmesi) adı verilen işlem gerçekleştirilir.Bu protezler dişlere yapıştırılarak kullanılır ve hasta tarafından çıkarılamaz. . Bu protezin yenilenmesi, çıkarılması işlemlerini diş hekimleri yapabilir. Günümüzde uygulanan protezler içinde en yaygın kullandığımız  protez seçeneğidir. Ağızda bir kaç  dişin eksik olduğu durumlarda komşu dişler veya implantlardan faydalanarak yaptığımız restorasyon tipleridir.

Hastanın diş eksikliğine bağlı olarak kaybettiği estetik, konuşma ve fonksiyon gibi özelliklerini doğala en yakın şekilde tamamlayan protezlerdir. Bu protezler için kullanılan materyallerde çiğneme kuvvetine karşı yeterli dirence sahip olması estetik özellikleri ve biyolojik dokularla uyumunun iyi olması tedavinin başarısında en önemli faktördür.

Sabit protezler metal destekli ve metal desteksiz olarak uygulanabilirler. Metal destekli sabit protezler ağız içinde fonksiyonel kuvvetlere yeterli direnci gösterirken estetik olarak problemlere neden olmaktadır ve bazı durumlarda doğal görünümü olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun en önemli sebebi de ışığın sabit protezden direkt geçişinin metal tarafından engellenmesidir. Metal destekli seramik restorasyonların bu dezavantajlarından dolayı kırılmaya karşı dirençli seramikler geliştirilmiştir. Özellikle zirkonyum bu alanda kullanılan en güncel materyaldir.

Sabit protezler Kron ve Köprü olarak karşıma çıkmaktadır.

Kron Protezler: Çürük veya travmaya bağlı olarak aşırı madde kaybına uğramış, yeterince diş desteği olmayan , büyük bir dolgunun restorasyonunda, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek amacıyla, kırık, şekli bozuk, renkleşmiş dişlerin üzerlerinin kaplanarak estetik ve fonksiyonun yeniden kazandırılması için yapılan sabit protezlere kron denilir. Bu protezler tek diş eksikliklerinde implant uygulanası yapıldıktan sonra kolaylıkla uygulanabilirler.

Köprü Protezler: Bir veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda, komşu dişlerin küçültülüp, komşu dişlerden destek alınarak kayıp dişlerin yerine konulması için yapılan sabit protezlere köprü denir. Yine köprü protezlerinde de destek olarak dişler alınabileceği gibi, ağız içine uygulanmış olan iki veya daha fazla implant üzerine de köprü protezleri yandaki dişlere hiç dokunulmadan kolaylıkla uygulnabilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

1-Her diş köprü protezinde ayak olarak kullanılabilir mi?
Her dişin destek ayak olarak kullanılması mümkün değildir. Diş hekiminiz tarafından gerekli radyografik ve intraoral muayeneden sonra buna karar verilir.

2-Bütün köprüler iki destek diş ile mi yapılır?
Köprü yapılırken kullanılacak destek  dişlerin sayısını dişsiz boşluğun uzunluğu belirler.

3-Köprü protezleri ile normal yemek yenebilir mi?
Köprü protezleri ile sağlıklı dişlerimizle yiyebileceğimiz her şeyi yiyebiliriz.

4- Kron-Köprü protezleri implantla birlikte nasıl kullanılır?

Gerekli tetkikler yapılıp,  implantlar uygulandıktan sonra uygulanmış olan implantlar sanki  kesilmiş birer diş gibi kullanılarak üzerine kron köprüler uygulanır.

Randevu
E-Mail
Whatsapp
Telefon
Randevu
E-Mail
Whatsapp
Ara
Takip Et