Total Protezler

TOTAL (TAM) PROTEZLER

Tüm dişlerin çekildiği tamamen dişsiz ağızlara uyguladığımız protezlerdir. Tam protezler (Total protezler) alt veya üst çenenizi tamamen kaplarlar, halk arasında “damak” protez olarak da geçer. Tam protezler çeneyi kaplayan dişetinin üstünde dururlar.Tam protezler akrilik dediğimiz diş etine benzer renkteki pembe reçinelerden yapılırlar. Bu kaide alveol kret dediğimiz çene kemiklerini olabildiğince geniş şekilde örter.

Total diş protezleri takıp çıkarılan protezler olduğu için kullanımı diğer protezlere göre daha zordur. Alt ve üst çeneye kolayca yerleştirilip çıkarılabilir fakat sabit protez konforu ve çiğneme etkinliği beklenmez. Üst çenede tam protez alt çenedeki tam proteze göre çok daha fazla geniş alan kaplar ve alt çenede dilin varlığı protezin daha çok hareket etmesine yol açar, bunların yanında mevcut kemik hacmi de tutuculuğu etkiler. Alt çenede diş kayıpları genellikle daha erken olduğu için kemik daha çok erir ve yapılan protezin tutuculuğu daha az olur. İlk takıldığında bazı bölgelerde vuruklar ve yaralar oluşabilir, vuruklar alındıktan sonra belirli süre kullanıldığında alışılır ve kişinin kendi dişleriymiş gibi vazife görür.

Tutuculuk için yeterli miktarda krete sahip olamayan hastalarda protezin düşmesi, sık sık vuruklar oluşması gibi sorunların çözümü için günümüzde implantlardan istifade edilmektedir. Ön bölgeye yapılan 2-4 adet implant sayesinde protezlerin tutuculuğu artırılabilir. Bu şekilde çene kemiğinden güçlü bir destek alan total protezlerhastalar tarafından çok daha kolay tolere edilir. Çene kemiğinin uygun olduğu durumda, tamamen dişsiz hastalara, tamamen sabit protezler yapmakta mümkündür. Ağız içerisine uygulanacak olan implant adedini artırarak, hasta ağzına bir köprü protezi uygulabilir.

 

Sık Sorulan Sorular

1-Total protezler tat almayı etkiler mi?

Tat duyusu tamamen dil ile alakalıdır. Damağın tat almayla hiç bir alakası yoktur.

2-Tam protez dişlerle estetik olarak memnun olur muyum?

Tam protezler yanak ve dudak çöküntülerini doldurarak şişirir. Protezlerde kullanılan dişler de ön grupta porselen olarak tasarlanabilir. Bu durumda estetik olarak memnuniyet yüksek olmaktadır.

3-Protez dişlerin kırıldığında ya da dişler düştüğünde tamiri mümkün müdür?

Kırığın şekli ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte genelde tamiri mümkün olmaktadır. Tamir için çenelerden ölçü almak gerekebilir. Protezden düşen dişler de kolaylıkla tamir edilir.

4-Tam protezlerin temizlenmesi nasıl yapılır?

Tam diş protezlerin temizliği akar su altında sabun ve fırça yardımıyla yapılır. Temizlik için diş macunu kullanılmaz. Tam protezler için temizleyici özel fırçalar olduğu gibi normal diş fırçalarıyla da temizliği yapılabilir. Ayrıca bazı markaların temizleyici tabletleri mevcuttur, bir su bardağına atılan tablet içerisinde protez bekletilerek temizliği sağlanabilir.

Randevu
E-Mail
Whatsapp
Telefon
Randevu
E-Mail
Whatsapp
Ara
Takip Et